Összegyűjtöttem pár jellemző
kérdést a mobilköszörülés
szolgáltatásról

Ha nem találsz köztük választ a kérdésedre,

01
Vihetem, hozzád a késeimet a műhelyedbe is?

A műhelyem ott van, ahol én vagyok. Ezért én megyek házhoz. A mobil köszörülés szolgáltatás jelenleg Budapesten és a környező településeken érhető el. Kérlek, nézd meg a térképen, hogy mennyibe kerül hozzád a kiszállási díj!

02
A konyhai gépek késeit is rád bízhatom?

Abszolút igen.
Igény szerint ki- és visszaszerelem a konyhai aprítógépek késeit vagy a mandolin vágólapját is. Hentesbárdok, konyhai ollók is jöhetnek.

03

Hogyan is végzed ezt a köszörülést pontosan? 

A mobil műhelyemben vízhűtéses „lassú” fordulatszámú (kb. 100 fordulat/perc) köszörűvel képezem ki az új élprofilt.

Ez azért fontos, mert a késed pengéje nem forrósodik így fel a köszörülés közben, nem változik meg az acél szerkezete az élnél sem. Késed új éle így pontosan olyan rugalmas és ellenelálló lesz, ahogyan a munkádhoz ideális. Egy több tízezer forintos profi eszköznél ez fontos szempont.
Az újjáélezett kést polírkoronggal polírozom és rongykoronggal sorjázom le.

04
Mennyi ideig marad éles az új köszörült él?

Természetesen a kés funkciójától, felhasználástól és a kés minőségétől is függ.

Professzionális konyhákon sűrű használattal akár fél évet is ki kell bírnia a frissen köszörült késnek, HA NEM VÁGNAK-DARABOLNAK VELE FÉMEN vagy porcelán felületen! Meg persze a fagyott húsokat és csontokat is jobb kerülni.
Előfordul, hogy már 2-3 hónap után újra hívnak, ilyenkor érdemes átnéznünk hol lehet javítani a folyamaton. Vagy az eszköz nem igazán minőségi vagy esetleg több fajta eszközt lenne érdemes csatasorba állítani… Szívemen viselem a nagy értékű kések sorsát, nem célom, hogy a szükségesnél sűrűbben köszörüljem azokat. Az éltartósság nálam fő szempont.

05

Fogazott késeket is köszörülsz? 

Igen. Kenyérvágókések, paradicsomkések, díszítőkések köszörülését is elvégzem.

06
Ollót is tudsz élezni?

Bármit élesre tudok köszörülni, de nem mindenre leszek én a megoldás. Egy eszköz, pl. egy kisolló élezéséért érdemesebb elmenni a környékbeli köszörűshöz.

07

Ez miért más, mint amikor megélezem a kést a fenőkövön?  

Mert a fenés és a köszörülés két külön folyamat. 
A fenésnél a fenőacélon vagy a fenőkővel éppen csak regenerálni lehet és kell a kés élének szélét. Ezt rutinszerűen elvégzik a szakácsok 6-8 mozdulattal. Amikor azonban a fenés hatására az él már túl tompaszögűvé válik, eljön az ideje az él újraköszörülésének. A fenésnél csak mikroszkopikus méretű anyagleválasztás történik a kés élén. A köszörülés ellenben fémipari forgácsoló eljárás, amit csak megfelelő géppel és szakértelemmel érdemes elvégezni.

Telefon: +36 (30) 712 1603
E-mail: info@mobilkoszorules.hu